tiistai 17. huhtikuuta 2012

Takatalvi

Huhtikuu on jo yli puolessa välissä ja ulkona sataa lunta! Eiköhän nyt alkaisi vähitellen riittää. Tästä omituisesta sääilmiöstä huolimatta uskon kevään kuitenkin vielä voittavan. Eilen, kun maa näytti vielä vihreältä, rupesin miettimään jo koira-aidan rakentamista tontin ympärille. Pennun tulosta ei vielä ole varmuutta, mutta eiköhän sellainen jostain ennen seuraavia lumia hankita, joten aita tarvitaan joka tapauksessa. Tarkoitus olisi tehdä pensasaitojen viereen teräsverkkoaita, kun eivät nuo puskat mitään elukoita pidätä. Ja verkkoaita olisi parasta tehdä nyt kun lumet vain sulavat ja ennen kuin pensaat rupeavat kunnolla kasvamaan. Niin sen saa helpommin tehtyä aivan pensaiden viereen, jolloin se jää mahdollisimman hyvin piiloon.

Tässä on nyt kovasti pähkäilty sitä, mikä alue pihasta aidataan, miten korkea aidan tulisi olla, millaisilla tolpilla se pystytetään ja miten portit olisi parasta tehdä. Tämän hetken ajatus on se, että aitaamme pihan koko nurmikkoalueen, jolloin koiran voi päästää takaovesta suoraan aidatulle pihalle. Aidan korkeudeksi olen kaavaillut noin 120cm. Ei se välttämättä täysikasvuista koiraa estä karkaamasta, jos sille päälle sattuu, varsinkaan talvella, mutta kyllä sen pitäisi jo riittää osoittamaan, millä alueella olisi syytä pysytellä. Korkeampi aita taas tulisi niin paljon pensasaidan yläpuolelle, että näyttäisi pahalta. Eli josko tuo olisi sopiva kompromissi. Koiraa ei ole kuitenkaan tarkoitus jättää yksin vartioimatta tuonne pihalle. Aidan tolpiksi olen suunnitellut 50x50mm kestopuutolppia, joiden päät teroitetaan ja lyödään suoraan tuohon multa-/savimaahan. Vaihtoehtona olisi käyttää metallisia tolppakenkiä, jotka lyötäisiin ensin maahan ja niihin kiinnitettäisiin nämä puutolpat. Eiköhän tuo kestopuu kuitenkin kestä sen verran pitkään maan sisälläkin, että ajaa asiansa. Sitten on vielä niiden porttien suunnittelu. Se tuntuu olevan se kaikkein vaikein asia. Paikat porteille ovat ihan selvät, mutta se, miten portit tehdään, on vielä työn alla. Molemmissa paikoissa portin saa kiinnitettyä talon seinään, joten se puoli on kunnossa. Vastapuolesta pitäisi vain saada tehtyä riittävän tukeva, että portti pysyy ryhdikkäästi paikallaan. T'äytynee tehdä portteihin kehykset siitä kestopuusta ja laittaa keskelle aitaverkkoa, niin ovat suunnilleen samaa sarjaa muun aidan kanssa.

Tällaisia ajatuksia aidan rakentamisesta tällä kertaa. Jos jollain lukijoista on hyviä kokemuksia tai vinkkejä projektiin liittyen, niin kommentoikaa ihmeessä!

Tessan pentueen pitäisi ymmärtääkseni syntyä ensi viikolla, joten jännitys tiivistyy...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti